Het kan je zomaar overkomen: je bent bezig met een belangrijke opdracht voor je werk op je laptop en ineens floept het scherm uit. Je probeert de oplader nog; misschien was de accu gewoon leeg? Maar na twee uur laden, gebeurt er nog niks als je op de aan knop drukt. Je brengt hem naar de reparatieservice, maar dit keer is er niks meer aan te doen; er moet echt een vervanger komen. En om het nog wat erger te maken: als ZZP-er mag je hem helemaal zelf gaan betalen! Dat is geen kleine kostenpost als je net begint…
Tweedehands apparatuur
Je gedachten gaan gelijk naar de optie om een tweedehandsje aan te schaffen. Maar is dat het risico waard? Want hoewel tweedehands en vintage spullen over het algemeen hartstikke hip zijn, kan tweedehands apparatuur helaas nog weleens voor de nodige teleurstelling zorgen; de apparaten werken niet naar behoren, hebben een kapot scherm, een slechte accu, zijn ontzettend traag of binnen een maand ook kapot. Daarnaast zit er meestal geen garantie meer bij waarop je kan terugvallen, dus dat is dan weggegooid geld. Een gebruikte laptop van een eenvoudige tweedehands-webshop of kringloopwinkel halen, is dus allicht geen wijs besluit. Zit er dan niks anders op dan een peperdure nieuwe laptop kopen?
Refurbished laptops!
Dat hoeft gelukkig niet. Er zijn namelijk ook professionele bedrijven die zich specialiseren in het zo goed mogelijk herstellen van gebruikte laptops. Deze worden vervolgens via een webshop weer te koop aangeboden als tweedehands laptops, maar dan met ten minste een jaar garantie! Mocht de laptop dus binnen een maand kapot zijn, dan kan je als koper nog terugvallen op die garantie en de laptop laten repareren. Er is zelfs nog een optie om de garantie tegen een redelijke vergoeding te verlengen. Bovendien, als je binnen 14 dagen merkt dat de laptop niet aan de verwachtingen voldoet, kun je soms zelfs nog geld terug krijgen. Overigens mag je ervan uit gaan dat de apparatuur van dergelijke websites goed functioneert en eventuele gebruikssporen worden vermeld bij het product.