Een onmisbaar variant in de siertuin is de palm boom. Deze geeft uw tuin of huis een tropisch tintje. De palm boom kent haar oorsprong in de tropen, maar groeit overal in de wereld. Ze komen dus het meest voor in de tropen, omdat ze vaak een temperatuur nodig hebben van 5 graden tot wel 20 graden celcius. Alleen in de gebieden waar het te koud is komen ze niet voor. Denk daarbij aan de ijsgebieden. De verspreiding van de palm boom heeft ook te maken met het feit dat ze mooi zijn, vruchten kunnen bevatten en andere nuttige eigenschappen hebben. Door moderne planttechnieken in tuinkassen kan deze tropische palm boom vrijwel overal geteeld worden.

Familie

De palmenfamilie bestaat uit ongeveer 4000 palmsoorten en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Er zijn palmsoorten die groeien op bergen, anderen groeien in graslanden en weer anderen waar veel water is. Elke soort heeft verschillende behoeften. Er zijn tegenwoordig soorten palm bomen die ook in Nederland kunnen groeien. Ze behoren tot de kleine selectie die zodanig gecultiveerd zijn dat ze de temperatuur goed kunnen verdragen, sterk zijn, er apart uitzien, vruchtdragend zijn en bepaalde nuttige eigenschappen hebben. De palm boom geeft bijvoorbeeld schaduw aan andere planten. De stam is bruikbaar in de houtwinning voor bouwplanken en kerfhout, maar er wordt ook zetmeel uitgehaald. Uit de wortels weet men medicinale stoffen te extraheren. De bekendste palm boom is de kokospalm, waaraan kokosnoten groeien.

Bouw

De palm boom wordt herkend door een lange slanke stam. De stam bestaat uit op elkaar gestapelde bladvoeten, dat is het onderste deel van een bladschijf. De takken groeien uit de kern van de stam. Het verschilt per palm boom hoe de bladeren aan de takken vastzitten en hoe ze eruit zien. De bladeren groeien op verschillende manieren. Dit varieert van waaierbladeren en varenachtige bladeren tot ovale bladeren met inkepingen. Palm bomen tonen een prachtige uitstraling.