Als je serieus bezig bent met metaalproductie, doe-het-zelf of zelfs upcycling, heb je waarschijnlijk een haakse slijper in bezit of heb je erover nagedacht om een haakse slijper te kopen. Een haakse slijper is een elektrisch handgereedschap dat kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan metaalbewerking staken, waaronder snijden, slijpen, ontbramen, afwerken en polijsten. De meest voorkomende soorten haakse slijpgereedschappen worden aangedreven door elektriciteit; ofwel met snoer of op batterijen. Haakse slijpgereedschappen zijn er in veel verschillende maten, de meest voorkomende maat is meestal het 115 mm-model. Dit formaat model is licht, nauwkeurig en over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk; waardoor het een geweldige keuze is voor zowel de beginner als de professional.
Het gemak van een haakse slijper
De haakse slijper is een heel veelzijdig gereedschap in de doos en zou een hoofdbestanddeel van elke schuur of werkplaats moeten zijn, naast de hamer of zelfs ultrasoon reiniger. Een haakse slijper met de juiste schijf kan tal van gereedschappen vervangen en de meest vervelende, arbeidsintensieve klussen sneller en gemakkelijker maken. Beter nog, ze zijn eenvoudig te bedienen en elke beginner met de juiste veiligheidsmaatregelen kan een haakse slijper oppakken en aan het werk gaan. Dit maakt ze perfect voor doe-het-zelf projecten. In tegenstelling tot veel gespecialiseerde gereedschappen en schuurmiddelen, kunt jij elke nabijgelegen ijzerhandel ter wereld binnenlopen en een haakse slijper te koop vinden.
Eerst goede veiligheidsmaatregelen treffen
Nadat jij de juiste haakse slijpschijven voor jouw project hebt gekozen, moet jij jouw werkplek voorbereiden. Waar je ook aan werkt, je genereert stof, rondvliegend puin en mogelijk zelfs vonken. Om jezelf veilig te houden, zorg ervoor dat je werkhandschoenen, een stofmasker, een veiligheidsbril en een volledig gelaatsscherm draagt. Het is ook aan te raden om ergens te werken dat goed geventileerd is en om tijdens het werk altijd de beschermkap te gebruiken om jezelf te beschermen. In het uiterst zeldzame geval dat het wiel breekt, is de beschermkap zo ontworpen dat al het vuil van de schijf van de bediener wordt weggeslingerd.